TOMALES FIRE STATION

Located on a hill within resource-rich Tomales Bay Watershed, the 1.75 acre Fire Station contribLocated on a hill within resource rich Tomales Bay Watershed, the 1.75 acre Fire Station contributes to the overall wellness of the local hydrology and ecology.  This 15-mile long, 1-mile narrow inlet of the Pacific Ocean is not only know for being formed by the submerged portion of the geological force of San Andreas Fault but also formed by its oyster habit that produces the delicacy we all treasure.  Protected by the California Bays and Estuaries Policy, the landscape design has the unique opportunity to restore site-specific native northern coastal scrub ecology, including upland and creek vegetation. The project also provides an updated facility for the Cal-Fire first responders a comfortable base to combat the ever record-setting years of wildfires in California. A locally recycled oyster-filled gabion wall emerges from the gentle native-planting slope to house the new cor-ten sign at the entry of the fire station. At night, the subtle LED light behind the cut-out letters of the cor-ten sign ensures the public visual safety and yet leaves the spectacular night sky undisturbed.    cific native northern coastal scrub ecology, including upland and creek vegetation.  Sloped gabion walls frame views to the larger watershed.

CLIENT: Marin County

ARCHITECT: RossDrulisCusenbery Architecture

SIZE: 1.7 Acres

LOCATION: Tomales Bay, California